Zöld egyetem zöld óvodája

A környezettudatos szemléletmódja miatt zöld egyetemként ismert Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodája idén ősszel elnyerte a Zöld Óvoda 2011 címet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Wekerle Sándor Alapkezelő pályázatán. A minősítést tanúsító oklevelet Kozák Tamásné, az óvoda vezetője szeptember 27-én vette át Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az oktatásért és a környezetvédelemért felelős tárca államtitkáraitól.

zöld óvodaA cím elnyerésének feltételeként az óvodának az elmúlt három évre vonatkozóan igazolnia kellett, hogy hatékony tevékenységet fejtett ki a korszerű környezeti nevelés céljainak elérése érdekében és a minősítés elnyerését követően is folyamatosan teljesíteni tudja a zöld óvodával szemben támasztott kritériumrendszer feltételeit.

- Óvodánk híres arról, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a régi hagyományok ápolására és a környezeti nevelésre. Nevelési programunkban a gyerekekkel és a szülőkkel kiemelt figyelmet fordítunk zöld környezetünk megóvására – hangsúlyozta Kozák Tamásné, az óvoda vezetője. A nálunk dolgozó óvó nénik az elmúlt évek során több olyan, az erdővel és a környezet fenntarthatóságával kapcsolatos továbbképzésben is részt vettek, mint amilyen például a nagy sikerű „Erdővel, fával a holnapért” program volt.
Az óvodánknak környezeti fenntarthatósági megbízottja van, aki összefogja az óvodán belüli programokat. A feladatot évente más-más óvó néni látja el.

Az óvodába érkezéskor a szülők zöld falon tájékozódhatnak az aktuális környezetvédő hírekről, programokról, amelyeknek se szeri, se száma.

Tavaly szeptemberben az óvodásokkal diófát telepítettünk az óvoda udvarán, tavasszal a szülők hozzájárulásával, virágokkal ültettük be a kertet, idén ősszel szőlőt telepítünk. Az elmúlt években elültetett meggy- és cseresznyefáinkról idén már szüreteltünk. Évente tartunk erdőjárást, amely immár hagyománnyá vált. Idén télen ünnepeljük meg először az almanapot, az alapítónk, Anna néni korát idéző almasütéssel. A hideg beköszöntével elkezdődik a tavaszig tartó madáretetés is. Tavasszal egy fűszerkert létesítését tervezzük – előlegezte meg az óvodavezető.
- Az óvoda felújításával és bővítésével az energiafelhasználásunk is jelentősen csökkent.

A „Legyél a Föld barátja” versenyen az óvoda ezüst fokozatot szerzett.

Az építkezés során szelektív hulladékgyűjtő sziget kialakítására is sor került. Évente kétszer szervezünk gyűjtést. Az intézményben folyó szelektív hulladékgyűjtésbe a családokat is bevonjuk. A közeljövőben tervezzük még az esővíz összegyűjtését és hasznosítását, amelyet a „Legyél a Föld barátja” versenyen elnyert anyagi forrásból valósítanánk meg.

Az óvoda minden alkalmazottja folyamatos képzésben vesz részt. Mindannyian elhivatottak a környezetvédő nevelésben, az óvodásaink így már kisgyermekkorban elsajátítják a környezettudatos gondolkodást.

Munkánkat a szülők nagyon sokszor segítik úgy, hogy nem is kell kérnünk őket rá, mert figyelemmel kísérik, mikor milyen tevékenység zajlik és kitalálják, mivel tudnának bekapcsolódni, szépíteni az óvodát.

Rengeteg segítséget kapunk az egyetemi karoktól is. Az óvodai kirándulások mellett rendszeresen járunk az egyetem botanikus kertjébe, ahol a gyermekek a botanikus kert munkatársainak idegenvezetésével ismerkedhetnek a természet adományaival. A Benedek Elek Pedagógiai Kar előadásokkal, szakirodalommal, szaktanácsadással támogatja törekvéseinket. Sokat köszönhetünk az Erdőmérnöki Karnak, a Faipari Mérnöki Kar pedig a bejárattal szemben elhelyezett információs zöld fal elkészítésével járult hozzá a környezettudatos gondolkodás formálásához. Köszönet mindenkinek, aki a munkánkat segíti – fűzte hozzá.