Online előadás a tavaszi pedagógiai napokon

tavaszi

 

ONLINE ELŐADÁS A TAVASZI PEDAGÓGIAI NAPOKON

 

„Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nem csak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.”

(Gazda József: Mindennek mestere)

 

Március 1-12-ig zajlottak az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében a Tavaszi Pedagógiai Napok rendezvényei. Hagyományápolás és megújulás—kompetencia alapú nevelés a hagyományok tükrében címmel jómagam is tarthattam egy online előadást, melynek apropóját és aktualitását az adta, hogy a közelmúltban hasonló címmel egy segédanyagot írtam pedagógusok számára.

Az előadáson megismerkedhettek a résztvevők a kompetencia alapú óvodai programcsomaggal, a kompetencia fogalmával, alapelveivel, tartalmi elemeivel, hozadékával (pedagógusok, szülők, gyerekek és a fenntartó számára egyaránt) Egy videó bemutatásával lehetőség nyílt bepillantást nyerni a Százszorszép csoport életébe egy kompetenciás játékon keresztül. Ezt követően a hagyomány jelentéséről és jelentőségéről hallhattak az érdeklődők, melyet a segédanyag bemutatása követett. A kiadványban az évkört a 4 magyar őselem—tűz, víz, föld, levegő—egymásutániságában dolgoztam fel. Ajánlatokat tettem arra, hogy ebben az életszakaszban, a 3-6-7 éves korban milyen hagyományokkal lehet megismertetni a gyerekeket, azokhoz meséket, dalokat, mondókákat társítottam, majd tevékenységeket ajánlottam. Mindezt linkekkel is elláttam, hiszen a kiadvány nagy előnye az, hogy online, bárki számára bővíthető, saját ízlésre formálható. A hallgatóság bepillantást nyert a Százszorszép csoport mindennapjaiba, hiszen a nevelési év kezdetétől, szeptembertől kezdődően képekkel illusztrált hagyományőrző tevékenységek sora következett az előadás folyamában. Aki részese volt ennek a délutánnak, az láthatta, hogy milyen szerteágazó, tevékenységközpontú és élményalapú néphagyományéltetés és ápolás zajlik óvodánkban.

Hiszen, ahogy Mórus Tamás oly szépen megfogalmazta: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

 

Szarvasné Jónás Hajnalka, vezető pedagógus

 

százszorszép

 százszorszép

 százszorszépszázszorszép

százszorszépszázszorszép

százszorszépszázszorszép

százszorszépszázszorszép

százszorszépszázszorszép

százszorszép

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu