Bemutatkozás

kidea

Bemutatkozás 

 

A kidea egy digitális óvodai szolgáltatás, amit kifejezetten intézmények számára hoztunk létre, hogy biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az intézmény-szülő közötti kapcsolattartást és egyszerűsítse a kommunikációt.

A kideát szakmai partnereink támogatásával fejlesztettük, élén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, annak háttér intézményével, a Comenius Pedagógiai Intézettel, valamint a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával.

A kidea a két leggyakoribb, napi szinten előforduló problémás helyzetre kínál megoldást magyar nyelvű óvodáknak és bölcsődéknek:

1. Digitális biztonság - Az intézményekben állandó adatvédelmi problémát jelent a fotók, videók nem kellően ellenőrzött, átgondolatlan megosztása gyerekekről, melyre általában valamelyik közösségi média felületet használják.
Csakhogy a csoportokban a nevelési-oktatási tevékenység közepette készült és a világhálóra feltöltött képek, videók adatvédelmi problémákba ütköznek. Az így keletkezett digitális lábnyom bárki számára megosztható és véglegesen nem törölhető. A kidea a feltöltött tartalmakat GDPR szerint kezeli, biztosítja, hogy azok kereskedelmi céllal ne kerüljenek felhasználásra, illetve, hogy jogosulatlan harmadik fél számára ne legyenek hozzáférhetőek. A szülők ugyanakkor jogosultként több és részletesebb bejegyzést, képet, információt kaphatnak arról, hogyan telt a gyermekük napja a bölcsődében, óvodában.

2. Hatékonyság - Az óvodákban, bölcsődékben jelenleg nem áll rendelkezésre olyan hivatalos kommunikációs eszköz, mely az intézményt és a szülőt biztonságosan összekötné, holott erre mindkét fél részéről szükség és igény mutatkozik. A napi gyakorlat azt mutatja, hogy a pedagógusok a legkülönbözőbb formában, a folyosókon elhelyezett faliújságon keresztül, zárt Facebook csoportban, privát Facebook Messenger profiljukon küldött üzenetekkel juttatják el az információkat a szülőkhöz, sokszor ismétlődően.
A kidea segítségével a pedagógusok és a szülők egyszerűbben, struktúrált módon egy kimondottan erre a célra fejlesztett zárt felületen kommunikálhatnak. Az összes hivatalos és egyéb tájékoztatás, üzenet egy felületen jelenik meg. Emellett, a kidea tiszteletben tartja és elkülöníti a pedagógusok magánéleti és szakmai terét.

A projekt hosszú távon több, szakmai, pedagógiai jellegű fejlesztéssel is számol, jelentős mértékben segítve ezzel a pedagógusok munkáját. Az eddig általunk megszólított magyarországi és hazai szakemberek és gyakorló óvodapedagógusok a konzultáció során hasznosnak és főként hiánypótlónak ítélték a szolgáltatást.

Bevezető, pilot programunk keretében szeptemberben két magyarországi és két szlovákiai intézmény kezdte meg a kidea használatát. A platform iránt szélesebb körben is érdeklődés mutatkozik. A kideát bemutattuk már az SZMPSZ Országos Óvodapedagógiai Konferenciáján és az I. Országos Református Óvodapedagógus-találkozón is, valamint több szakmai szervezettel folyik a háttérben közös munka, hogy minél több óvoda, óvodapedagógus és szülő megismerhesse a kideát.

A kidea webes felületen és mobil applikáción keresztül is elérhető. Nagyon hasonló az eddig széles körben használt social media felületekhez, de strukturáltabb, átláthatóbb, és professzionális alkalmazás, ami tiszteletben tartja mind a szülők, mind a pedagógusok magánéletét.

 

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu